18 mei 2021

Wat is een straalverbinding

Wat is een straalverbinding?

Als zakelijk ondernemer bent u altijd op zoek naar de beste investeringen en oplossingen voor uw bedrijf. Zo moet ook het internet passen bij de activiteiten die u uitvoert in het bedrijfspand. Er zijn verschillende manieren om internet te verkrijgen. De meest bekende manieren zijn via een koper- of glasvezelkabel. Deze kabels worden van een centrale gelegd naar uw bedrijfspand.
Een alternatief op een bekabelde verbinding is een straalverbinding. Misschien heeft u er al eens van gehoord, of misschien is dit uw eerste kennismaking. Laten we die kennismaking dan direct goed doen. We leggen u in dit artikel uit wat een straalverbinding is en of dit een oplossing is voor uw bedrijf.

Internet zonder kabels5G antenna

In tegenstelling tot een internetverbinding via een koper- of glasvezelkabel, werkt een straalverbinding volledig zonder kabels. Dit is namelijk een radioverbinding tussen twee zendmasten. De ene zendmast is van de provider en de ander is een antenne die op uw bedrijfspand komt te staan. Dit noemen we ook wel ethernet over radio. Deze straalverbinding via de lucht kan over vele kilometers worden uitgevoerd, zonder dat daarbij verlies plaatsvindt in de kwaliteit.
Om die verbinding optimaal te krijgen, dient de afstand tussen de twee zendmasten vrij te zijn van objecten. Dat wil zeggen dat er geen andere verstorende objecten tussen mogen komen. Denk daarbij aan andere zendmasten of hoge gebouwen. Deze verstoren het signaal dusdanig, dat de kwaliteit enorm achteruitgaat. De ruimte tussen deze twee zendmasten noemen we de Line Of Sight (LOS).

Waarom kiezen voor een straalverbinding?

Er zijn verschillende situaties denkbaar voor het kiezen van een straalverbinding boven een bekabelde verbinding. De meest voorkomende is het feit dat een bedrijfspand zich bevindt in een buitengebied. Een buitengebied is een locatie die iets verder afligt van de bewoonde wereld. Het is niet zo goed bereikbaar als een plek in een stad of dorp. Om deze locaties aan te sluiten op het internet, dient men soms kilometerslange kabels te leggen. Daarmee wordt slechts een handjevol bedrijven geholpen. De kosten van het graven en aanleggen van kabels is daardoor alles behalve goedkoop. Met een straalverbinding is dit niet nodig, aangezien dit via de lucht gaat.

Een ander voordeel van een straalverbinding is dat deze verbinding speciaal is afgestemd op uw bedrijfspand. Vanuit de zendmast wordt een uniek signaal verstuurd naar de antenne bovenop uw dak. Het is voor andere partijen niet mogelijk om dit signaal op te vangen. Dit noemen we ook wel een zogenaamde point to point-verbinding. Hiermee staat punt A alleen in verbinding met punt B. Zo geniet u ongestoord van snel internet, zonder meelifters.

Snelheid van een straalverbinding

Misschien heeft u ooit geleerd dat een bekabelde internetverbinding altijd sneller is dan een draadloze verbinding. Een bekabelde verbinding zorgt altijd voor direct signaal, waar er bij een draadloze verbinding allerlei storingsbronnen kunnen zorgen voor vertraging. In de praktijk is dat het geval als u thuis een apparaat via wifi aansluit op uw router. Dan kan de magnetron in de keuken die ertussen staat voor verstoring zorgen. Toch werkt dit principe iets anders op grote schaal bij een straalverbinding.

Door de straalverbinding op een uniek kanaal af te stemmen, kan uw bedrijf als enige de straalverbinding ontvangen. Daarnaast zijn zendmasten flink hoog, vergelijkbaar met de hoogte van uw bedrijfspand. Waarschijnlijk staan er nauwelijks tot geen gebouwen of andere zendmasten tussen de twee antennes van uw straalverbinding. Daardoor wordt het signaal onverstoord doorgestuurd. Zo bereiken we ontzettend hoge snelheden door de lucht. Soms wel sneller dan via een glasvezelkabel.

Waar dient u rekening mee te houden?

Bent u op zoek naar internet voor uw bedrijfspand? Kijk dan eerst of straalverbinding de ideale oplossing is voor uw situatie. Misschien is een glasvezelverbinding ook een prima optie. Houd rekening met de volgende zaken, zodat u een weloverwogen keuze maakt:

De prijs

Vraag altijd naar de mogelijkheden voor uw bedrijfslocatie. Kijk daarbij naar een prijs voor het aanleggen van een glasvezelverbinding en die van een straalverbinding. Afhankelijk van de situatie, verschillen de kosten. Message To The Moon geeft u graag een offerte voor beide opties.

Snelle levering

Bij een straalverbinding hoeft er niet gegraven te worden en hoeven men geen kabels te leggen. Dat is vaak niet alleen goedkoper, maar ook een stuk sneller qua levering. We plaatsen simpelweg een antenne op uw dak en koppelen deze aan uw unieke verbinding. Vervolgens zenden we die naar u uit.

Ervaar zelf straalverbinding

Benieuwd geraakt naar wat straalverbinding voor uw organisatie kan betekenen? Kijk dan op onze aanvraagpagina. Vraag een offerte aan en bespreek de mogelijkheden met een van onze medewerkers.