20 oktober 2021

Postcode zoeken

Postcode zoeken op adres

Als u op zoek bent naar een postcode, bent u bij Message To The Moon aan het juiste adres. Aan de hand van plaatsnaam, straat en huisnummer vindt u eenvoudig de postcode van elk adres in Nederland. U kunt ook achteruit zoeken. Voer een postcode in en we tonen de adresgegevens, inclusief het huisnummer van de postcode die u heeft ingevoerd.

Postcode

Een postcode in Nederland bestaat uit vier cijfers gevolgd door twee letters. De postcode in combinatie met huisnummer is een unieke combinatie voor elk adres. Met deze twee gegevens kunt u elk adres op onze site zoeken.Vermeld altijd uw postcode bij het verzenden van een brief, een online bestelling of iets anders waar een adres vereist is. De postcode in onmisbaar geworden, maar werd pas in 1977 ingevoerd door de PTT (nu PostNL). Daarvoor werd alles verzonden via adres zonder postcode. Vooral bij het sorteren van de post verliep alles voor de invoering van de postcode erg inefficiënt. Een sorteermachine maakte de postverwerking veel sneller en betrouwbaarder. Hiervoor was wel een postcode nodig. In 1977 kregen alle bedrijven en instanties een postcode, alle andere adressen volgden een jaar later.

Postcodes toewijzen

Postcodes toewijzen was een behoorlijk proces. Eerst schreef de PTT naar alle gemeentes om erachter te komen hoeveel steden en dorpen deze gemeentes bevatte . Op basis hiervan kende de PTT verschillende reeksen, de eerste vier cijfers van de postcode, toe aan de verschillende steden en dorpen. De bepaling van wat als fundamenteel werd beschouwd en wat niet verschilte per gemeente. Sommige dorpen en gehuchten hebben hun eigen postcode, andere niet. Grotere steden hebben meerdere postcodegebieden. De grootste steden van ons land hebben een eigen tweecijferige reeks gekregen.

Straatnamen

Straatnamen bestaan al veel langer dan postcodes. Vóór de Romeinse tijd noemden mensen straatnamen op basis van de kenmerken van een gebied. De Romeinen brachteh hier veel meer structuur aan. Pas in 1851 werden straatnamen officieel geregistrerd in Nederland en verplicht gesteld in de gemeentewet.In de meeste gevallen werden de straatnamen gegeven zoals mensen ze kenden. Veel wijken in Nederland van na 1900 hebben straatnamen met een bepaald thema. Een wijk heeft dus alleen straatnemen met Zeehelden. Andere voorbeelden van onderwerpen binnen een wijk zijn schilders, bloemen, bomen etc.

Wijken zonder straatnaam

Voor de invoering van de postcode hadden sommige gemeente het idee om straatnamen te laten vervallen en gebruik te maken van de wijknaam. Hierdoor ontstonden er huisnummers met 5 cijfers. Doordat het zoeken van een huisnummer binnen deze wijken niet gemakkelijk is en voor de bewoners niet heel erg persoonlijk aanvoelde heeft men dit niet doorgevoerd. Hierdoor zijn er nog wel wijken zonder straatnaam in Nederland.

U kunt de zoeken op postcode tool hieronder uitproberen: