22 september 2022

Wat is een netnummer/kengetal?

Het netnummer maakt deel uit van het telefoonnummer dat het grote gebied aangeeft waar de telefoon zich bevindt die de oproep ontvangt. Het netnummer is het deel direct voor het lokale nummer en net na het toegangsnummer en de landcode. In tegenstelling tot lokale nummers, die altijd volledig moeten worden gekozen, hoeft u , als het gebelde nummer zich in hetzelfde gebied bevindt als het gebelde nummer, meestal niet het netnummer in te toetsen. Stel, dat u een telefoonnummer in Amsterdam wilt bellen, terwijl u in Amsterdam bent. Dan hoeft u niet het netnummer 020 in te voeren.

Waar komen netnummers vandaan?

Het lijkt vreemd. Het netnummer van Rotterdam is 010, terwijl het netnummer van de hoofdstad Amsterdam 020 is. Heruit is gemakkelijk te speculeren dat Rotterdam voor de hoofdstad telefonisch verbonden was, maar dat klopt niet. Amsterdam was de eerste stad in Nederland met een telefoonaansluiting. Maar waarom heeft Rotterdam dan kengetal 010? We leggen het graag voor u uit.

Op 1 juni 1881 opende de Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij het eerste openbare telefoonnetwerk in Amsterdam. Het telefoonverkeer was in die tijd niet erg druk. Zo bevatte het eerste telefoonboek, eveneens gepubliceerd in 1881, slechts 49 vaste aansluitingen. Een jaar na Amsterdam had Rotterdam ook een eigen telefoonnetwerk. En in 1888 werd er een telefoonlijn aangelegd van Amsterdam naar Rotterdam.

In de jaren die volgden werd de telefoon snel populair. In 1915 waren als zo’n 75.000 abonnees aangesloten op het Nederlandse telefoonnet. Amsterdam kende de grootste stijging van het aantal telefoonlijnen. In 1915 moest men in de hoofdstad daarom overstappen op viercijferige nummers. Ook andere steden kregen steeds langere nummers.

Vijftien jaar late, in 1930, kregen steden zogenaamde kengetallen, waardoor het makkelijker werd om abonnees in andere steden te bellen. In het begin hadden de steden heel andere kengetallen dan tegenwoordig. Het kengetal van Den Haag was bijvoorbeeld K1700. In 1938 werden de kengetallen vervangen door netnummers. Rotterdam kreeg toen 01800, Amsterdam 02900 en Utrecht 03400.

Er kwamen telefoondistricten. De grote steden waren het hoofd van de verschillend districten. Zo ontving Zevenhuizen, een stad vlakbij Rotterdam, netnummer 01802, in plaats van 01800 van Rotterdam.

Korte netnummers

Naarmate er steeds meer abonnees naar de grote steden kwamen, werd het aantal abonneenummers steeds langer. Dit vereiste kortere netnummers, vooral in grote steden. Daarom werd het lange netnummer 02900 uit Amsterdam gewijzigd naar 020, terwijl Rotterdam in plaats van 01800 voortaan het netnummer 010 had. Om de overgang naar het korte netnummer voor gebruikers zo soepel mogelijk te maken probeerde men het nieuwe netnummer zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij het oude. Daarom zegt het huidige netnummer niets over wanneer de stad is aangesloten op het telefoonnetwerk. En het is niet zo dat de hoofdstad 010 krijgt, de op een na belangrijkste 020, enzovoort. Hoewel het trotse bewoners van de hoofdstad som kan irriteren dat de concurrerende stad Rotterdam wiens netnummer 010 belangrijker lijkt te zijn, is het waarschijnlijk het beste om vast te houden aan de huidige netnummers. Ook voor Ajax en Feyenoord supporters zou een wijziging voor problemen kunnen zorgen. Velen van hen lopen tenslotte trots rond met de postcode van hun stad getatoeëerd op hun lichaam.

Netnummer aanvragen

Bij Message To The Moon heeft u al een netnummer vanaf €25,- per maand. Klik op onderstaande knop om een netnummer aan te vragen.